Mar 17, 2012

Weh malam ni pakai baju apa ?

" Dude, malam ni ko pakai baju ape ? "
" Entahlaa, tengok la dulu. Eh, baju kau free tak? "
" Entah, nape, ko na pinjam ke? Abestu aku na pakai ape? "
" Pakai BAJU laaa, duhh"



Assalamualaikum W.B.T

Arigato wazaimas, konichiwa, sasuke, kurosaki ichigo, uzumaki naruto.
Ni hao ma, wo aini, I love you, cececinta, honda, kawasaki panasonic.
Semalam kisah budak asrama yang suka bertanya mengenai DM,
Harini kisah budak asrama yang mempunyai masalah negara...

NAK PAKAI BAJU APAAAAA ?!!

Tidak boleh dinafikan lagi, masalah pakaian telah menjadi masalah utama pelajar SABDA,
memecut masalah2 lain seperti masalah cinta, masalah pelajaran, masalah agama dll.
Seperti pelajar SABDA sedia maklum, prep malam pakaian formal.
Iaitu samada berkemeja/ batik dan seluar slack, ataupun baju melayu- LENGKAP.

Tuck in duuudee

Pada awalnya, aku tengok apeeke peleek dah sabda nih, 
malam2 pakai kemeja. Bukannya ada apa pun, nak study je untuk prep.
Tapi lama kelamaan, it grows on you and all you want to do is look awesome!
Maka budak2 bijak pandai ni pun kadang-kala niat dah melencong lahh.
Nak pegi prep kena bergaya, baru awek usya ye dok? 

Baju kalau tak fit, apeee baraaaang? Kena lah fit, baru nampak tough.
Badan keding mana pon macam Irfan Nukman baju tetap sendat !
Maka bermulalah budaya yang mampu mengeratkan hubungan kelamin silaturrahim,
Iaitu budaya pinjam meminjam bajuuu !

Bayangkan situasi ni ehh:
Korang tengah solat. Time solat tu pandang depan, pastu usya baju mamat nih.
Perghh, kacak bergaya kau memang tembam. Baju dye mampu membuat gadis histeria!
Maka korang pon akan buat mental note untuk pinjam baju tuh.

Petang esoknya, ketika semua bersiap nak maghrib,
korang pon akan buat muka tebal dan pergi jumpa mamat baju style tuh.
Yang kelakarnya, sebelum tu tak pernah tegur, tapi untuk BAJU !
Korang akan sanggup untuk menambah sahabat, betul dok ?

Aku tak pernah buat macam tu... PENIPU ! haha.
Yelah, aku buat jugak. Biasalaa kan, dak asrama. Tapi yang mengghairahkannya,
kadang2 ada baju kemeja ni, jadi baju wakaf. Semua orang boleh pakai,
dan tuannya pun sudah tidak diketahui. Bukan itu sahaja !
Baju itu juga tidak pernah dibasuh, sebaaab- siapa nak basuh baju yg bukan miliknya?
Maka kita pun boleh melihat tumbuh-tumbuhan indah di kollar baju tersebut :)

Sebagai kata akhir, aku menasihatkan peminjam-peminjam tegar ini untuk berhati-hati,
Jangan sampai satu badan kena kudis sudah, oh ye. Kalau boleh,
Baju sekolah pun elak untuk pinjam yee, dekat baju sekolah paling banyak peluh !

Akhir kalam... 

AKU NAK PAKAI BAJU APA ESOKK ?!

Trimas kerana membaca :D


Mar 16, 2012

Harini DM makan apa ?

" Weh arep, DM arini makan ape? "
" Entah, tanya Nizam "
" Nizam, DM arini makan ape? "
" Entah, tanya Black "
" Black, arini DM makan ape? "
" Makan nasi kott"

KUANG KUANG KUANG...

Terima kasih sahabat...
Assalamualaikum W.B.T yaa ikhwan wa ikhwanatun.
Alhamdulillah, sepatutnya ketika ini aku melaksanakan tugas karangan
yang diberi oleh Cikgu Meme, tetapi aku lebih cenderung untuk mencoret blog. hurmm.
Tidak mengapalah, kita membelakangi dahulu agenda tersebut.

Apa yang ingin diketengahkan di dalam perbicaran ini ialah persoalan:

" Harini Dewan Makan ( DM ) makan apa ? "

Tanyalah mana-mana pelajar asrama tidak kira SBP, MRSM, Teknik,
Harian, Bulanan, Tahunan dan Henry Gurney sekalipun, soalan ini amat popular !
Ketika cikgu sedang menyumbat ilmu matematik tambahan di dalam otak kita
yang sudah tepu, lalu perut kita berbunyi. Maka timbullah persoalan, DM makan ape?

Tidak boleh dinafikan lagi, jawapan yang sering dinanti-nantikan adalah: AYAM.
Kita lihat senario-senario tersebut ye :

Scene 1/ Take 1/ Action
" Weh, harini makan DM ape ek? "
" Ayam masak merah lerr "
" Perghh bapak sedap, aku dahla lapar nak mati nih "

Scene 2/ Take 2/ Aksi
" Weh, harini DM menu apee? "
" Siot, harini ikan bakar nan sayur hijau "
" Daaammping tol, harini aku makan canteen laa "

Sudah pasti kita semua pernah melalui situasi begitu bukan?
Bukan hendak merendahkan martabat ikan ye, atau lebih dikenali sebagai ayam laut.
Aku suka ikan. Mak aku masak ikan, tak pernah aku tolak.
Tetapi kalau nak cakap dalam bahasa sopannya, ikan dekat DM tuu... lazat tak sedap.

Kalau masak lemak, insyaallah sedap :3

There I said it ! Kalau sedap pon sesetengah lauk jee kann.
Tapi aku tak diskriminasi terhadap ikan, bukan beliau je yang tak sedap.
Selalunya kalau masak sotong atau daging pun pasti kurang menyerelakan ~.~
erghh. tapi apakan daya, itu jelah makanan yang disediakan,
kita perlulah bersyukur. TETAPI !
Kalau tak makan DM pon, kami sentiasa boleh mengambil inisiatif, iaitu...





Ermm, nothing beats MAKANAN SEGERA ! ^^

oh ye, sebelum ucap kata akhir, 
Aku ingin berlagak seketika ...

CIKGU MEME PUJI AKU !!!

perghh kembang nostrils aku :B

Mar 15, 2012

Apabila sejarah dipandang sejarah.

Assalamualaikummussalam.

Ahlan wasahlan, ma is muka, kaifahaluka, ma rabbuka, ittaqullah.
Innallaha wamalaaikatuhuu yu sallu na alannabih.


Selamat kembali ke blog yang sudah lama tidak atas tarikh ( update ) ini!
Ana ingin memohon seribu, mahupun dua ribu kemaafan atas kediaman ini.
Sesungguhnya amanah sebagai seorang pelajar asrama tidak membenarkan
aku untuk terus menghiburkan hati pembaca semenjak dua menjak ini.

Baiklah, kembali kepada tajuk. Senang untuk berbicara,
baru-baru ni aku telah mendapat satu keputusan yang sangat mengecewakan...
Aku... MENGANDUNG ! *DUM DUM DAAAA*
Cehh takdelahh. bukan cenggituu. Sebenarnya kan, ujian sejarah aku...
GAGAL. Yes gagal! Aku dapat 20% untuk sejarah !


Sejarah faaaail ?

Bagaikan melepaskan batok di tangga,
Bagaikan memberi anjing makan sayur,
Bagaikan menjerit di dalam vakum,
Bagaikan menangis di dalam air.
Aku tak sangka aku mampu untuk gagal sejarah,
Sedangkan sejarah sepatutnya wajib untuk dapat A bukan?

Yelah, bak kata orang : " Learning about the dead is boring! "
Sejarah tidak semestinya bosan dan sejarah perlu dipelajari agar tidak diulangi!
Those who are ignorant of history are bound to repeat them,
dan kerap kali kita melakukan sesuatu kesalahan yang telah berlaku sebelum itu.
Maka jika kita pelajari sejarah, perkara itu sebenarnya mampu untuk dihindari.

Kalau hendak dibandingkan dengan addmaths, yang memerlukan otak
yang super pantas serta latihan yang intensif untuk menguasainya. 
Ataupun physics yang memerlukan kita untuk mengatasi had-had
serta kemampuan otak kita untuk berfikir bagi memahami konsep2 tertentu,
Sejarah sebenarnya seperti buku cerita yang perlu dibaca berulang kali,
agar segala tokoh, tempat serta kejadian terpahat di dalam memori kita.

Sama juga seperti kita berulang kali membaca surah Al-Ikhlas,
maka kita akan menghafalnya bukan? Sama juga jika kita mengulang
mendengar lagu One Direcsh*t kita akan menghafalnya bukan?
begitu jugalah dengan sejarah yang sentiasa memerlukan kita untuk membaca !

Setelah coretan aku yang agak panjang itu, 
diharap agar rakyat Malaysia sentiasa peka akan sejarah,
semoga tidak dipandang rendak subjek teras itu dan dijadikan subjek wajib A+
Peringatan juga kepada diriku agar tidak tidur dalam kelas sejarah ye =="

Maaf atas kekasaran mahupun kelembutan bahasa.

THANKS FOR READING !

About Me

My photo
Medical student, University College Dublin, Ireland.

Like di sini :D

Followers