Sep 30, 2012

Baju aku memang begitu!

" AWE ! "( Nama panggilan aku )
" Hang jujuk kat aku dah bapa lama hang tak basuh baju"
Erk- soalan cepumas! Ape dye ni, takde soalan lain ke yang boleh ditanya,
sekarang aku nak jawab apa ni nak jawab apaaa?! Haa! Aku tau ! 
"Aku memang tak basuh baju laa, aku hantar dobi je"

Fuhh nasib baik otak aku ni pantas. Bijak mencari idea. Dahla kacak, bergaya pulak tu.

"Eh Awe asal aku tengok belakang collar kau tu hitaam je. Daki eahh"
Seorang lagi kawan perempuanku bertanya mengenai baju aku.
SHOOT. Ape dia ni, usyar collar aku buat apa?! 
Haih, harini tak berhenti soalan cepumas menghala kepadaku.
Tetapi jangan risau, otak jahat aku ni dah dapat jawapan !

"Duhh, memangla hitam, aku beli jenis baju sekolah collar hitam. Kau tau apa?"
"Eleh kau jangan nak tipu aku lah, aku ada 6 abang lelaki -
* jap, abang mestilah lelaki kan?*
Dengan lagi sorang adik lelaki, mestila aku tau ! "
"Yelah, dorang pakai jenama Dapper, Gucci semua, aku beli tepi jalan je!"
" Eleh jangan nak tipulah, ingat aku tak tau kau tak pernah basuh baju? "



" Erk-" *terdiam


Assalamualaikum :]

Begitulah perbualan yang telah berlangsung antara aku dan rakan sekelasku,
yang merupakan perempuan-perempuan yang agak tertarik dengan pakaianku.
Entah mengapa, tetapi persoalan bahawa adakah baju aku dibasuh ataupun tidak,
kerap menjadi perbualan kami.

Baiklah, sebelum anda membuat andaian yang tak pasti,
biar saya terangkan dahulu bahawa benar, lama sungguh aku tidak basuh baju.
Hal ini kerana memang aku hantar dobi, tetapi bukan atas nama aku.
Tetapi aku selitkan bajuku di dalam bekas dobi sahabatku,
sebab baju yang aku basuh pun biasanya baju sekolahku sahaja.

Tetapi apa yang aku hairan adalah mengapa mereka mahu tahu mengenai bajuku?
Adakah aneh apabila seseorang itu tidak membasuh baju?
Sejujurnya aku ni rajin. Cuma aku malas basuh baju. Eh macamana tu?
Ye lah, baju tak kotor buat apa basuh tak? Itu lah logik aku.
Bau tidak, kotor pun tidak. Kalau kotor lain lah cerita, mestilah nak basuh.
Tetapi selagi baju tu putih, pakailah sampai bila-bila pun tak apa !

Bersih lagi ni, boleh pakai lagi !

Oh lagi satu perkara, masa awal tahun haritu mak aku belikan aku FAB!
Pencuci serbuk yang serba harum berwana putih itu.
Malang sekali, serbuk pencuci itu dibiarkan berhabuk dalam loker aku.
Dibukak pun tidak, apatah lagi dipakai !

Aku kira elok aku sedekahkan kepada mereka yang gemar membasuh baju.
Jadi kepada mereka yang membaca ini, aku mahu jual sekotak sabun Fab,
masih belum dibuka dan kondisi baik. Harga permulaan RM3.
Bidaan tertinggi menang ye.

Kalau nak contact aku ek

Akhir kalam, suka aku dendangkan sebuah lagu,
Diilhamkan daripada lagu Yuna - Gadis Semasa

♫♪ "Basuhlahh bajuuu, yang selama ini kau pakai,
Dan gosoklah collar ituu. Rendamlah-rendamlahh,
rendam baju yang dah nak masam,
yang mungkin memudaratkan muuuu

Bajuu akuuu memang begitu. Tetap seperti dahulu.
Tak pernah nak basuuuhh" ♪♫

Terima kasih membaca !

p.s. Untung sahabat aku, ada kawan perempuan dia tolong jahitkan, 
basuhkan malah gosokkan sekali baju sekolah dia ! :)

Sep 29, 2012

Lepas SPM, aku nak...

Assalam :)

37 days until SPM. That is 5 weeks and 2 days.
Also equivalent to 5 more friday prayers.
Which also means that my school days are numbered.
Oh my. But what to do after SPM you ask ?

Hey, post ini tiada kena-mengena dengan masa depan,
mahupun cita-cita aku. Post ini bukanlah post yang memberi kesedaran.
Post ini bukanlah juga permintaan pendapat mengenai kursus yang ingin aku sertai.
Tetapi pada malam ini, suka aku untuk menyatakan,
bagaimana aku ingin meluangkan masa selepas SPM nanti,
di mana tiada lagi kerja rumah menghantui diri, dan tiada lagi bebanan sekolah.

Tidak perlu lagi iron baju sekolah.
Tidak perlu lagi menyanyikan lagu Negaraku setiap pagi.
Tidak perlu lagi mandi pagi, sabun diri mahupun gosok gigi !
Okay, tu dah lebih. Tapi bayangkan betapa merdekanya kita ketika itu !
woohooo :D

Jadi sekarang saya ada masa yang tidak berbelah bagi, apa yang boleh buat?
Well, this is a list of things I'll be doing when SPM ends ! 

1. BLOGGING
Ye ! Saya akan blogging, blogging dan blogging lagi ! Setelah dua tahun blogging,
Tahun ni yang paling sikit aku meluahkan kisah kepada blog ini. sebab apa?
SPM ! Maka dengan itu, aku akan balas dendam lepas exam nanti tau.
Jadi kalau korang minat baca blog ni, seronok la kan :3

2. Baca MANGA !


Saya suka baca manga. Full Metal Alchemist, Eyeshield 21, Naruto, Fairy Tail,
Bleach, Death Note, Bakuman.. Kesemua Manga ni, aku nak khatamkan balik!
Mentang2 lepas SPM tak perlu mentelaah buku bio dah, maka aku akan
mentelaah manga-manga di internet sampai pengsan ! YAY !

3. Main FUTSAL !
Tak puas tak puas tak puas ! Aku tak pernah puas main futsal.
Kalau balik je, mesti ajak kawan main futsal. Tetapi tahun ni jarang main,
sebab balik pun jarang kan. Sedih :/

4. TWEET !
Okay, kalian mungkin tak percaya, tapi aku tak reti pakai twitter -_-"
Aku ada account, tapi bagaimana ingin menggunakannya?
It's all very strange to me. So I'm currently active on Facebook only.
Tapi lepas SPM nanti kita belajar pakai Twitter, follow kita ramai-ramai okay ! :D

Maka itulah antara perkara yang ingin aku laksanakan lepas SPM nanti.
Tetapi kan, ada banyak lagi. Lain kalilah aku ceritakan lagi, itupun kalau sempat.
Tetapi lagi kan, aku hanya boleh buat perkara2 di atas buat masa yang terhad.
Kerana, aku antara pelajar bertuah yang telah dapat....

PLKN !

Mesti handsome aku pakai baju PLKN nanti :p

Inilah yang dinamakan keluar kandang harimau, masuk mulut buaya.
Baru sahaja keluar dari bandar zombie Bagan Datoh, kini masuk PLKN pula.
Well, experience is the best teacher right ! Be positive Irfan :)

Thanks for reading ! :]

p.s. Lagi satu benda aku nak buat lepas SPM. Boleh tak ?
 Aku teringin sangat nak...


KAHWIN !

Tak boleh ye ? Alaaaaaaaa :/ haha

About Me

My photo
Medical student, University College Dublin, Ireland.

Like di sini :D

Followers