Dec 18, 2012

Tips: How to blog ( Appearance )

Assalamualaikum :]

Hye semua, how are you? Saya kepenatan berkerja, tapi esok cuti!
Setelah seminggu kerja, dapat pun cuti kan. Kita nak tengok wayang esok.
Dengar cerita The Hobbit best? Nak tengok tu lah dengan kawan :]
Okay that's not the point here. Cuti-cuti ni kan, mesti ramai blogging kan?
Yang baru ingin mencuba, yang lama ingin jadi aktif.
Aku pun, tetapi keadaan yang sibuk tidak berapa mengizinkan. 
Tidak mengapalah. Tetapi malam ni, saya, Irfan Nukman. Ingin memberi...
TIPS TIPS kepada blogger yang lain untuk tulis blog yang baik! :D

Aku mula blogging 2010. Baru dua tahun lebih blogging. Takdelah experienced pun.
Tapi adalah serba sedikit pendapat aku yang aku rasa bernas untuk dikongsi.
Untuk makluman semua, AKU TAK SUKA BACA BLOG ORANG.
Seriously. I like blogging, but I don't like to read people's blog. Why?
Sebab aku ni jenis bangga diri. Aku rasa blog aku yang paling hebat xp
Okay kurang ajar kan aku? Tapi sekali-sekala aku bukak juga blog orang,
nak tengok cara penulisan diorang, appearance blog diorang. 
And 90% of the time, aku bukak blog, terus tutup semula. Kenapa?
Haa ni abe nak ajar nih! Ada beberapa faktor dalam blogging ni yang penting.
Apa faktor-faktor tersebut awak tanya? Well,

First of all : Appearance
The second : Content
The third : Publicity

So malam ni, saya akan bincang mengenai appearance blog korang !

Don't judge a book by it's cover because beauty is on skin deep.
Apa maksudnya? Jangan nilai sesuatu itu dengan luaran sahaja.
But first impression is very important! kalau nak orang baca blog korang,
you have to make a good impression on the readers. Jangan syok sendiri.
Apa yang aku tulis dekat bawah ini semua adalah berdasarkan pengalaman.
So take note lah kalau nak ubah blog awak tu ye :]

1. Music to my ears.
JANGAN PASANG LAGU. Simple. Itulah yang paling senang. Kenapa?
Aku datang blog kau nak baca blog, bukan nak dengar lagu.
Itu saya lah, kalian saya tak tahu. Bayangkan. Aku tengah dengar lagu.
Pakai headphones lagi. Full blast. Bukak blog korang2 tiba-tiba keluar lagu Korea lah,
One Direction lah. Apa reaksi korang? Kalau aku, aku terus cari butang untuk stopkan lagu.
Kalau tak jumpa butang tu, aku terus tekan pangkah. Seriously. Tak baca pun.
The conclusion? Music can spoil the reader's mood, seriously.
Kalau nak letak lagu pun, put something soft and soothing. Not rock, pop!
Or put instrumental music, that's a good idea. But the best, no music at all :]

2. What a mess !
Pernah tak bukak blog orang, tengok ada popup : "Selamat datang..."
Ada ads kiri kanan. Ada gambar itu, gambar ini. Bersepah!
Please ye rakan-rakan blogger ku, keep your blog nice and simple.
Kalau boleh pilih templates yang kemas dan cantik. And light, soft colour.
Dont make it too dark, or too bright. Sebab kalau light colours ni lagi sedap dipandang.
Kalau macam blog aku nih, templates download act. Aku nak buat sendiri,
tapi abe ni tak bijak mana pun grafiks and stuff xp hehe.

Kemas kann? Hehe :p

3. Chicken scrawl.
Pernah tak dalam subjek BM or BI cikgu complaint tulisan korang hodoh?
Aku pernah. Cikgu Meme selalu kata, Irfan besarkan tulisan awak tu! Tak boleh baca.
Betul cikgu kata. Dalam dunia blogging pun sama je sebenarnya.
Kepada awak-awak yang tulisan pelik-pelik tu, tolonglah. Please. saya merayu.
Tukar kepada tulisan biasa. Kenapa? Tulisan awak tu kadang-kadang tak boleh baca.
Tak payah nak Lucida Handwriting sangat lahh, Irfan handwriting lagi lawa tahuu.
Kecik sangat lah, terang sangat lah. Pusing-pusing lah. Pening tau nak baca.
Kadang-kadang kalau aku tengok tulisan dia pelik-pelik, tak baca pun.
Buat sakit mata je kan kalau baca pun. So take note guilty ones !

4. Paragraphs.
Perenggan! Pernah buat perenggan tak dalam karangan?
Kenapa cikgu suruh buat perenggan ye? Untuk asingkan isi kan?
Selain itu? Untuk bagi penulisan kita nampak kemas ! Itu sahaja.
Jadi nasihat saya adalah, biarlah penulisan awak tu dalam bentuk perenggan, 
ataupun tulis macam saya ni je. Semua centre. Senang kan! Kadang-kadang,
ada yang tulis panjang berjela sampai takde perenggan lagi. Penat nak baca!
Nampak macam seketul penulisan panjang yang membosankan bukan?
So please use paragraphs, it's not that hard !

Aku rasa itu sahaja yang aku perlu bagitau kot buat masa nih.
Nanti jadi kepada yang terasa mintak maaf ye, saya bagi tips sahaja.
Saya punya blog pun bukan perfect, dan kalau korang nak komen cakap je.
Next time I'll give tips on the contents okay. Hoped you liked it :D

THANKS FOR READING

*Esok cuti selepas seminggu berkerja.
*Im gonna watch The Hobbit! yaaay :D
*Go on, follow me. I know you want to :p

1 comment:

About Me

My photo
Medical student, University College Dublin, Ireland.

Like di sini :D

Followers