Mar 26, 2013

Apa itu PLKN? Revealed by Irfan.

Assalamualaikum and good evening :)


Wow. Irfan update blog dia dua kali dalam masa dua hari!
Teruja nya sayaaaa ZOMG xD Oh well. Memandangkan post semalam dapat sambutan,
Saya pun merasakan yang patut jika saya post harini juga.
Lagi satu. BOSAAAAN! Bosan sangat! Nak keluar, tak tau nak ke mana.
Kawan kerja lah, itu lah. Abah kerja jadi memang tak bercuti.
Cuaca dahla panas. Nasib baik aku ni lelaki. Boleh blogging tak berbaju xP
wooo. haha. Jadi apa yang saya nak ceritakan kepada awak-awak harini?
Well. Saya baru teringat, tak pernah kan saya cerita pengalaman di PLKN?
Jadi harini saya akan menulis berkisarkan pengalaman saya selama dua bulan lebih itu :)

Oh lagi satu. Saya juga dedikasikan post ini kepada rakan yang baru nak masuk
kem PLKN masing-masing bagi panggilan ke-dua minggu depan.
Jadi sebelum kalian semua memasuki dunia PLKN, saya akan dedahkan kepada
kalian mengenai kehidupan di PLKN agar kalian lebih bersedia dengan apa yang bakal dirasai.



Jadi APAKAH itu PLKN? Program Latihan Khidmat Negara mungkin?
SALAH. Orang kata, PLKN ni Pintu Laluan Ke Neraka. Orang kata lah.
Tapi manusia kata PLKN ni Penat Lelah Kerana Najib. Jadi macamane? Coki coki?
Mana yang korang sanggup terima? Korang tau tak apa yang kita buat kat kem tu?
Kalau korang dah bersedia untuk terima kenyataan ni, PLKN bukan Pintu Laluan Ke Neraka..
Tetapi memang dah macam neraka !

Awak tau tak yang gambar orang dekat kem senyum-senyum semua tu DUSTA !
TIPU ! FAKE ! PALSU ! GAY ! HOMO ! LOVE IS CINTA ! okay dah lari topik.
Tetapi what the hell man?! Awak tengok tak iklan pencuci baju kat tv tu?
Alaa yang keluar bas PLKN tu lepas tu tiba2 cerita pasal pencuci serbuk BOOM! tu.
Haa yang tu pun tipu jugak sebab mana ada kena basuh baju dekat kem, Ada dobi la -.-

Iklan daripada penaja

Jadi kenapa saya PLKN ni neraka? MESTILA. Meh saya dedahkan segala-galanya.
Dekat PLKN kena bangun pukul 3 pagi. Setiap hari. Seriously. (omg it rhymes ! )
haha. Awak bayangkan setiap pagi awak tidur tengah lena sambil melelehkan air liur,
Jurulatih (JL) akan masuk dorm kejut korang! Kalau kejut macam :
" Irfaaan, bangun fan. Dah pagi dah ni. Bangunlaa " Dengan suara Rozita Che Wan takpe!
Tapi korang nak tau tak mereka kejut macamane? Korang tau tak M16 tu ape?
Haa. yelahh. Kan orang kata kalau nak senang bangun, kejut kat ibu jari kaki.
Jadi JL semua cara kejut budak, tembak jelaa ibu jari kaki pakai M16.
Sebab tu lah ramai budak masuk medik alasan cekam. Padahal kena tembak. Serious.

Kalau dia ni kejut bisik pun aku terjaga xD

Kemudian kalau korang tau, PLKN kan sinonim dengan berkawad kan. Orang selalu tanya,
" Selalu tak korang kawad " ohh ape la soalan. Mane ade selaluuu. SETIAP HARI ADALAH.
Itu yang hitam legam macam bontot kuali kat dapur rumah korang jadinya muka aku.
Kalau kawad biasa takpe. Ni kena kawad sambil pakai baju berat macam Rock Lee tu.
Kalau yang extreme sikit pakai cengkerang macam cerita Dragonball tu.
Sebab tu laa lepas keluar PLKN masing-masing sador ( Termasuk aku )
Kau bayangkan kalau silap kena pumping knuckle atas tar tengah panas, dengan pemberat.
Memang gilaa barbieee la training beliau, wa caya samaaa luuuu.

Kawad pakai cengkerang tu.

Jadi apa lagi eh teruk PLKN tuu? Haa baru aku ingat. MAKANAN.
Makanan dia kan macam lakhanat campur kerbau. Jadilah lahabau.
Kalau breakfast standard roti gardenia dengan telur mata lembu jee. Tapi luch dia extreme.
Kadang-kadang ular masak lemak, kadang-kadang tikus sambal! Kalau nasib baik,
dapat babi hutan roast. Pergghh memang terliur wa citer, tapi memang tak makan la sebab haram.
JL kata, dorang bagi makanan camtu sebab dekat hutan susah na cari ikan, ayam.
Serious merepek. Jadi ayam hutan tu natang ape kann? Ish ish.

errr tengok pon nak termuntah -.-

Err ape lagi haa keterukan dan keseraman PLKN ni.. ermmm. Haa potong rambut.
Ya Allah... Aku tak sanggup cerita pasal ni. Diorang akan potong rambut lelaki.
Sampaaai botak ._.

Tapi kann, sebenarnya. Korang semua kena gamee!! 
HAHAHA



*krik krik*

err. kena game tu kira macam kena tipu laa.. err haha. alaa. kena pancing?
anyone?

#HAMBAR

Okaylah rakan-rakan sekalian. Sebenarnya kan, segala-gala yang saya cerita 
dekat atas itu tadi, semuanya pembohongan dan pendustaan belaka laah.
Kecuali yang makanan tu. Betul lah diorang bagi ular, tikus, cicak. okie jk.
But seriously. Apa yang korang fikir teruk-teruk pasal PLKN itu semua tidak benar.
Bagi saya, PLKN ni satu medium yang telah mengubah saya sebagai seorang remaja
dari segi sosial mahupun fizikal dan juga jati diri saya :)

Di PLKN, jurulatih semua baik! Confirm. Mereka selalu ambil kisah pasal korang,
dan mereka takkan dera lah korang teruk-teruk. Paling teruk pun kena pumping 10 kot.
Aku dulu pernah kena rendam tasik sebab main kejar2 itik xD
Tapi itu pun buat sambil gelak-gelak je. Sebab JL semua baik lah ! jangan risau :)

Yang pasal kawad itu pun tipu jee. Memang la kena kawad setiap hari, perhimpunan pagi.
Then kalau nak ke mana-mana SEPATUTNYA berkawad. Itu jelah!
Dan bangun tidur pun pukul 5 kalau awak nak mandi. Kalau macam saya ni,
mandi qada' masa tengah hari bangun pukul 5.40 pun takpe :p haha

Selain dari itu, dekat PLKN kita bukan sahaja berkawad, menembak dan flying fox je.
Ada kelas Character Building, Kenegeraan. Nanti kita akan belajar macam-macam,
about how to communicate with others, how to be content with ourselves.
Kita akan belajar berjuggle macam badut dan kita juga mungkin belajar menari !
Kita belajar bagaimana untuk cintakan negara dan kita juga belajar survival.
All in all, kalau masuk Program Latihan Khidmat Negara memang dapat banyak ilmu :)

Semua happy kaan. tak mati pun kann. takde lebam pun kaan.

For me, I give PLKN 7/10 stars. It was fun, and it was memorable. It was OKAY :)
Kepada awak-awak yang kecewa dapat masuk PLKN, yang rasa macam nak bunuh diri tu.
Jangan. Kalau nak bunuh diri, rasai dulu PLKN macamane tau!
Saya pun rasa diri saya berubah sedikit selepas graduate PLKN ni *woah graduate :p
Saya lebih cintakan Malaysia, dan azam saya nak jadi seorang doktor lebih kukuh.
Thank you PLKN :D

So just disregard what I said about PLKN earlier. It was a lie okay!
Jangan marah saya, saya hanya bergurau ye. Ala awak bergurau pun tak boleh,
pegi mati lah :p okay tu jahat. Jangan mati. Pergila hidup :)
Jadi kepada mereka yang bakal masuk PLKN, dont worry. Be crazy.
Enjoy every experience in camp, and take it as a valuable experience okay.
Jangan risau lah, dah ramai masuk kem tu tak mati pun. Tak jadi gila pun.
Paling teruk pun jadi kurang waras macam aku. Tapi takpelah kan. Aku handsome :p

Botak pun handsome budak ni =="

Well that is all from me tonight, I hope you enjoyed the boring post !
And my final words : Good luck in PLKN :)


THANKS FOR READING ! :D

*Saya bosan laaa. Siapa nak ajak saya keluar? xD


7 comments:

  1. hhaha lawak gila aku baca. anyway, aku pun kena plkn siri 3/2013 :33

    ReplyDelete
  2. Aku still risau nak masuk Plkn ni. aduh, confirm la susah nak sesuaikan diri, dahlah aku ni pendiam, x terlmpau friendly. hukss T w T

    ReplyDelete
  3. I was chosen to plkn. Gua nanges2 baca ayat dusta kau tuu tahu takk haha

    ReplyDelete
  4. Ko byk tipu... Takut2 kan aq jer

    ReplyDelete
  5. Thanks for making me feel crazy and sad and depressed for getting excepted to join PLKN and making me feel reassured that PLKN is not a highway to hell...Thanks bro for this info (that kinda rhymes) and thanks for saving me from contemplating suicide...I hope to have a fun time like you did too :)

    ReplyDelete
  6. you are handsome boy.....when i read this teks it's owsome.....
    this teks from dax kv juasseh n. sembilan....#NNA_MPI#

    ReplyDelete

About Me

My photo
Medical student, University College Dublin, Ireland.

Like di sini :D

Followers